Bloedkoraal

met Jack Wouterse en accordeonduo TOEAC

Muziektheater

◆◆◆

Een nieuwe muziektheatervoorstelling met Jack Wouterse en accordeonduo TOEAC, geïnspireerd op het eeuwenoude verhaal van Orpheus en Euridice.

Tuur (Jack Wouterse), een man in de herfst van zijn leven, wordt met loeiende sirenes naar de IC gebracht. Terwijl het ziekenhuispersoneel vecht voor zijn leven, wordt Tuur teruggeslingerd in de tijd, naar zijn jaren als jonge vent. De tijd waarin hij een amour fou beleefde met Meie. Het was een korte, maar intens gelukkige periode vol liefde, drank en eindeloze vrijpartijen. Zij wisten het destijds zeker: zij zouden samen honderd worden. Maar toen sloeg het noodlot genadeloos toe. Meie stierf in Tuurs armen. De beoogde trouwdatum werd haar sterfdag.

Nu Tuur veertig jaar later zelf balanceert tussen leven en dood, daalt hij af naar de onderwereld om zijn betreurde geliefde te zoeken. Als hij haar vindt, besluit hij haar tegen de regels in mee naar huis te nemen. Om dat voor elkaar te krijgen zullen Tuur en Meie een onmogelijke opdracht moeten uitvoeren.

‘Bloedkoraal’ is muziektheater over het dodelijk gif dat liefdesverdriet heet. Echter is het ook een troostrijk verhaal over de kunst van het ongelukkig zijn.
De accordeons van TOEAC, de muziek van Anthony Fiumara (en een vleugje Bach), de tekst van Peer Wittenbols en de regie hebben een gelijkwaardig aandeel in de voorstelling. Ze gaan namelijk met elkaar een spannende interactie aan. Ria Marks: “Met de fysieke inspanningen van TOEAC om kreunende, snerpende, vileine. maar ook melodieuze geluiden uit de accordeons te halen, profileert het duo zich op een organische manier als acterende musici.”

Reneé Bekkers en Pieternel Berkers vormen sinds 2002 het accordeonduo TOEAC. TOEAC behaalde prijzen op internationale muziekfestivals en geeft concerten in binnen- en buitenland. Bekkers en Berkers werken onder andere samen met schrijvers, beeldend kunstenaars, documentaristen en dansers. Het duo produceerde zelf de voorstellingen ‘TOEAC Pictures’, ‘Moving Rhtyhms’, ‘Pas de Deux’, ‘Fairly Tales’ en ‘De Paraplu’.

Jack Wouterse begon als clown in het circus van Sjoukje Dijkstra. Via regisseur Johan Doesburg kwam hij in het theater terecht en vanaf 1999 tot 2017 was hij te zien bij het Ro-Theater in onder andere ‘De Zere Neus van Bergerac’ en de theaterhits ‘Walden’ en ‘ZIN’ met Arjan Ederveen. Hij speelde daarnaast in tal van films waaronder de klassiekers ‘Lang Leve De Koningin’ en ‘Suzy Q’ waar hij een Gouden Kalf voor kreeg. Bovendien is Jack een graag geziene gast in populaire tv-series als ‘Dokter Tinus’ en ‘Baantjer’.

Credits:
Concept en muziek: Pieternel Berkers en Renée Bekkers
Spel: Jack Wouterse
Regie: Ria Marks
Dramaturgie: Martine Manten
Tekst: Peer Wittenbols
Compositie: Anthony Fiumara
Decor en scenografie: Catharina Scholten
Kostuums: Kim Rombouts
Lichtontwerp: Isabel Nielen
Techniek: Jouke Seisveld, Rutger Bouwman en Jannes Noorman
Affichebeeld Bowie Verschuuren
Fotograaf: Sergio Gridelli
Met dank aan November Music