Esther Apituley

Philip Glass; Songs & Poems, Tissues & Issues

Muziek

◆◆◆

Altviolist Esther Apituley speelt samen met pianist Jeroen van Veen en percussionist Tatiana Koleva Philip Glass; Songs & Poems, Tissues & Issues, een theaterconcert dat verder gaat dan muziek alleen. Teksten (lees: Issues in de titel) van onder anderen Don Duyns, Pepijn Lanen en Esther Apituley worden met de composities van Philip Glass, een ingenieus lichtplan en associatieve beelden vervlochten. Tekst, licht en beeld deinen mee op de muziek of contrasteren er juist mee. Zo boren de muzikanten een diepere laag aan; op toegankelijke wijze laten ze het publiek de muziek van Glass in steeds veranderende sferen beleven.

Het concert bevat ook een wereldpremière: voor het eerst is Glass te horen op altviool! De componist gaf Apituley persoonlijk toestemming om Songs & Poems (oorspronkelijk geschreven voor cello) te arrangeren voor dit instrument.

Kester Freriks in Theaterkrant over In De Schemering:
"Het is, zover ik weet, een nieuw genre dat altvioliste Esther Apituley brengt: een concertperformance, waarin theater, muziek en literatuur schaamteloos door elkaar vloeien."

Credits:
Concept, altviool, actrice: Esther Apituley
Percussie, performance: Tatiana Koleva
Piano, performance: Jeroen van Veen
Muziek: Philip Glass
Arrangementen: Jeroen van Veen, Tatiana Koleva, Esther Apituley
Regie en vormgeving: Titus Tiel Groenestege
Lichtplan en geluid: Mark Munnik
Zakelijke leiding: Tamara Keasberry
Fotograaf: Sam van den Heuvel