Het Zuidelijk Toneel

What Ever Happened to Mr. Pete?

Toneel

◆◆◆

Deze voorstelling vindt plaats in het Nationaal Theaterweekend. De kaartverkoop voor deze voorstelling, die plaatsvindt in de Theaterzaal, is ongeplaceerd, wat inhoudt dat je geen vaste stoelnummers hebt en op de avond zelf een plaats uit kan kiezen.

Zie jij wat ik zie?

What Ever Happened to Mr. Pete? is not your usual play. Het publiek zit in twee groepen naast elkaar, maar ziet elkaar niet. De tribune en de speelvloer zijn door een muur in tweeën gedeeld. Wie ziet wat? Zien we hetzelfde? Wat is de werkelijkheid? En waarom willen we die zo graag snappen?

Deze vervreemdende theaterervaring is een zoektocht naar de waarheid achter Mr. Pete. Wie is hij? En wie zijn wij eigenlijk? Een noodzakelijke vraag in tijden van algoritmes, digitalisering en de viering van ons geluk als vrij individu. Een voorstelling over eenzaamheid, gemeenschappelijkheid en controleverlies. Grip verliezen en het gevoel hebben daarin alleen te zijn. Een gedeelde zoektocht, want ook Mr. Pete leert zichzelf kennen in korte, grappige scènes, bevolkt door een bonte stoet personages.

Geïnspireerd door het werk van Harold Pinter, Samuel Beckett, Luis Buñuel en David Lynch maken regisseur Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht een voorstelling over Mister Pete. Luchtig, krokant en met voldoende filosofische stevigheid. Ruimhartig belegd met spelplezier en inventiviteit. Zo bewijzen Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht opnieuw dat luchtigheid ook heel ernstig kan zijn. Of zoals Joachim de voorstelling omschrijft: “Er is geen touw aan vast te knopen, of je aan op te hangen”.

Quotes:

  • De Volkskrant ★★★★: “Acteur Joep van der Geest weet Mr. Pete met weinig woorden en terugtrekkende motoriek prachtig gestalte te geven. Aan de andere kant van het oudroze gordijn zal Gillis Biesheuvel als tweede Mr. Pete vast evenveel ontroering en sympathie opwekken.”
  • NRC ★★★★: “Een hartverscheurend portret van eenzaamheid en vervreemding.”
  • Theaterkrant: “Poëtisch, ontroerend, lichtvoetig en angstaanjagend toneel over de verweesde mens, die in weerwil van wat hij zelf misschien denkt, niet alleen is.”
  • Huidig artistiek leider Piet Menu: “In vorm de meest bijzondere voorstelling van het afgelopen jaar. In inhoud grappig, troostend en verdrietig tegelijk. Konden we maar vaker de doeken om ons heen laten vallen.”

Credits:
Regie, tekst & decor: Sarah Moeremans
Dramaturgie & tekst: Joachim Robbrecht
Tekst & spel: Joep van der Geest, Gillis Biesheuvel, Judith van den Berg
Spel: Ousmane Bangura, Luca Bötzel, Teun Donders, Myrthe van der Vuurst de Vries
Tekstredactie: Artun Alaska Arasli
Kostuumontwerp: Daphne de Winkel
Kostuums: Ilse Vermeulen
Lichtontwerp: Stan Bannier
Technisch geluidsontwerp: Timo Merkies
Regie-assistent: Quintijn Relouw
Productie: ’n More - Ellen van Bunnik
Techniek: Tom Ijpelaar, Arco Middendorp, Jurre Smulders, Joost ten Hagen
Artistiek advies: Piet Menu
Fotografie: Sofie Knijff

Met dank aan: Juliette Luppes, Alicia Boedhoe, Hendrik Nieuwerf, Leon Bartels, Emile van Gils