Theater Artemis ◆ 6+

Anders is in Zweden een hele normale naam

Jeugdtheater

◆◆◆
zo 21 jan ‘2414:30 uur
14:30
Theaterzaal
tickets
€ 9,50

  Als je een fietsband een ‘hamer’ noemt, kan je er dan mee timmeren? Moet je schoenen alleen maar aan je voeten dragen? Kan je op de muur lopen? Als iedereen denkt dat jij een hond bent, hoef je dan niet naar school?

  ‘Anders is een hele normale Zweedse voornaam’ stelt de vraag waarom we de dingen noemen zoals we ze noemen. Het hele leven zit vol afspraken over hoe we ons moeten gedragen. Stel je eens voor wat er gebeurt als die afspraken er niet meer zijn?

  Drie figuren komen binnen in een verlaten huis waar de spullen zeggen dat ze iets anders zijn. Dat is grappig, maar best verwarrend. Wat moet je doen als niets meer hetzelfde is en je niks snapt van de wereld om je heen? Het drietal probeert grip te krijgen op wie en waar ze zijn. Ze komen erachter dat het ook leuk is, want dan kun je zelf bedenken welke woorden je aan de dingen geeft. Maar het is dan wél handig als iedereen het met elkaar eens wordt…

  ‘Anders is een hele normale Zweedse voornaam’ werd genomineerd voor de VSCD Mime/Performance Prijs 2022. Uit het juryrapport: “In Anders is een hele normale Zweedse voornaam laten Theater Artemis en Mimetheatergroep Bambie ons zien dat regels ook maar afspraken zijn. En dat wanneer je met z’n allen een stoel een spijker besluit te noemen, het niet per se een spijker hóeft te zijn. Zo banen zij de weg voor de andersdenkenden die vragen stellen bij gemaakte afspraken in onze samenleving en wordt Anders zijn, zoals de titel belooft, heel normaal. Het vraagt moed om van de norm af te wijken, maar het kán! Zelf als je daarvoor potentieel op een spijker gaat zitten.”

  De pers:

  • Brabants Dagblad: “De verbeelding viert feest”
  • Theaterkrant.nl: “Vrolijk theateravontuur op onbekend terrein”
  • De Volkskrant ★★★★: “Niets is wat het lijkt in deze absurde jeugdvoorstelling van Artemis en Bambie”
  • Pzazz: “Boeiend, ontroerend en ook nog heel grappig”

  Credits:
  (Eind)regie: Jetse Batelaan
  Spel: Paul van der Laan, Jochem Stavenuiter en Lisa Schamlé
  Dramaturgie: Marijn van der Jagt
  Decor: Hester Jolink
  Kostuums: Liesbet Swings
  Assistentie kostuums Johanna Trudzinski en Tina Schott
  Muziek: Wim Conradi
  Lichtontwerp: Désiree van Gelderen
  Regie-assistent: Noah Janssen
  Coproductie met Theatergroep Bambie
  Fotograaf: -
  Scènefotografie: Kurt van der Elst